Αύριο η 48η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Αύριο η 48η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) θα καταθέσει στις 10 το πρωί της Κυριακής, 24 Ιουλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της 48ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Μια φορά και ένα καιρό, το έτος 1969, δυό χρόνια με τά τη δικτατορία των συνταγματαρχών και ένα χρόνο μετά την απόπειρα κατά της ζωής του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη, ένας νεαρός έφεδρος σμηνίας 26 ετών βρέθηκε κρατούμενος στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Αιτία η κλοπή δύο πολυβόλων από αποθήκης της μονάδας που υπηρετούσε για χρήση «όπου δει» και μετά την εύρεση στη φόδρα καμπαρτίνας που φορούσε κατά την έξοδο από τη μονάδα στην Αγχίαλο, βρέθηκε αντίγραφο της επιστολής του Αλέκου Παναγούλη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που έθεσαν εκτός την Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Δυο μήνες κράτησε η παραμονή του νεαρού στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, μετά τους γνωστούς ξυλοδαρμούς στα πόδια με κατοπινό χάραγμα και αλάτι, μετά τρία πλευρά σπασμένα και δύο εβδομάδες απεργίας πείνας, η κατάληξη ήταν στο στρατοδικείο με τελικό αποτέλεσμα 20 μήνες φυλάκιση.

Και τα περίεργα της δίκης. Ο Βασιλικός Επίτροπος (εισαγγελίας σήμερα), αρχικά για επιβολή ποινής είπε: «20 χρόνια» αμέσως μετά με μια κίνηση του δικηγόρου του κατηγορουμένου, διόρθωσε την πρότασή τους «σε 20 μήνες». Ο δικηγόρος μου έκανε σήμα «εντάξει». Είχε προείπει στον Βασιλικό Επίτροπο ότι το υπόγειο του στρατοδικείου, κάπου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, υπήρχε υλικό για ανατίναξη του δικαστηρίου!!

Αυτά εν συντομία για το χώρο που θα γίνει κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, (κλικ εδώ).

Το βράδυ θα γίνει τελετή στη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν να επανέλθει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ στην Ελλάδα.

ΕΑΤ-ΕΣΑ 3

Οι αγώνες μερικές φορές πιάνουν τόπο!!

Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Αύριο η 48η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Μοιραστείτε το άρθρο