Χρ. Σπίρτζης: Διαφορετική αντίληψη για τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του βουλευτή Ανατολικής Αττικής και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Εντελώς διαφορετική από αυτή της Νέας Δημοκρατίας η αντίληψη μας για τις σχολές της Αστυνομίας. Δεν είμαστε προσανατολισμένοι στο να είναι σχολή Ευελπίδων.

Εάν έχουμε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τους αξιωματικούς, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, ποιοι είναι οι φαντάροι στην αστυνομία κατά τη γνώμη σας; 

Yπάρχει μία πλήρη αναντιστοιχία άμα πάμε στη λογική τις στρατιωτικής σχολής και όχι μιας πανεπιστημιακής σχολής, Πρέπει να οριστεί η αντίστοιχη πυραμίδα και η αντίστοιχη εκπαίδευση.

Στην ευρωπαϊκή αλλά και στην εθνική νομοθεσία κάθε απόφοιτος ΑΕΙ και άλλων σχολών ορίζεται με τα προσόντα του. Σε ποιο επίπεδο θα είναι οι αξιωματικοί- και ποια είναι η θέση των φορέων- και σε ποιο επίπεδο θα είναι οι αστυφύλακες και σε ποιο επίπεδο θα είναι οι ειδικοί φρουροί; Για να εναρμονιστούμε λίγο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για το θέμα ασυμβατότητας μελών ΔΕΠ με την ιδιότητα στελέχους πολιτικού κόμματος, το οποίο έθεσε ο κ. Βέλλιος, έχει δίκιο να το επικαλείται όταν το πρότυπο που ο ίδιος αποδέχεται μαζί με τη κυβέρνηση είναι ότι η σχολή αξιωματικών είναι και σχολή ευελπίδων. Θα ήθελα ν σχολιαστεί αυτή την αντίθεση. 

Yπάρχουν φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι στη Σχολή στην Κομοτηνή, στις 25 μέρες εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών έγιναν μαθήματα από προέδρους συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι δεν είναι από τη Π.Ο.ΑΞΙ.Α ούτε από την Π.Ο.ΑΣ.Υ. είναι από τους ειδικούς φρουρούς.

Αν πάμε στη λογική της σχολής ευελπίδων και των στρατιωτικών σχολών επιτρέπεται μια τέτοιου είδους δράση; Και ποιος είναι ο ρόλος των ειδικών φρουρών;

Εδώ βλέπουμε μια άλλη φωτογραφία  με Αύρα της Αστυνομίας (την οποία και αυτή θα καταθέσω) όπου επί της ουσίας αξιοποιείται ένα όχημα εναντίων των πυροσβεστών που διαδηλώνουν και κατόπιν είχαμε τραυματισμούς από αυτό. 

Προβλέπεται στις Ακαδημίες έως έχουν μέχρι τώρα, εκπαίδευση για αυτά τα τόσο επικίνδυνα μηχανήματα για την ανθρώπινη ασφάλεια που χρησιμοποιούνται όχι μόνο ενάντια των πυροσβεστών αλλά και των υπόλοιπων συμπολιτών μας; Και από ποιους; 

Επειδή το σχέδιο νόμου προβλέπει ειδικότητες για τις Σχολή Αξιωματικών και  οι ειδικοί φρουροί έχουν μια εκπαίδευση 25 ημερών εκτός αυτής, θα προβλεφθούν ειδικότητες για όλους;  

 Ή οι ειδικοί φρουροί στις ΔΙΑΣ, σε φωτογραφία μάλιστα που ανέβασε και ο υπουργός, έχουν εκπαίδευση για να σβήνουν φωτιές με το ποτιστήρι; 

Ή κάποιοι που τοποθετούνται στη Τροχαία έχουν παρακολουθήσει στην Σχολή Aξιωματικών ή στην Αστυφυλάκων ή στις 25 μέρες εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών, κάποια εκπαίδευση ώστε να μπορούν να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους;

Το ζήτημα έχει να κάνει με την ουσιαστική ανωτατικοποίηση των σπουδών των Ελλήνων Αστυνομικών, γεγονός που δεν συμβαίνει. Έχουμε μια Αστυνομία, η οποία έχει αυτό που εμείς λέμε καταστολή. Επομένως, εκεί πρέπει να έχει εκπαιδευτεί ένας αστυνομικός στη χρήση χημικών, στη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, στη χρήση μηχανημάτων σαν κι αυτά που χρησιμοποιούνται εναντίον των πυροσβεστών. Τραυματίστηκαν άνθρωποι, πυροσβέστες από χειροβομβίδες κρότου λάμψης. 

 Στα ΑΕΙ ένα βασικό χαρακτηριστικό που υπάρχει είναι να αποφασίζουν οι τομείς των τμημάτων τα προγράμματα σπουδών τους. Εδώ βλέπουμε ότι στις Σχολές δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο και τους αστυνομικούς ότι θα κάνουμε  τις Σχολές της Αστυνομίας, Α.Ε.Ι με βαφτίσια. 

Η Ακαδημία της Αστυνομίας βγάζει 200 με 250 ανθρώπους κάθε χρόνο. Λέει ότι στελέχωσε με 1000. Οι άλλοι 750 είναι αυτοί που πέρασαν και υπηρετούν – φοιτούν στις Σχολές; Γιατί, αν γίνεται αυτό, νομίζω ότι και μεμπτό είναι, αλλά πρέπει να προβλεφθεί και σαφέστατα μέσα σχέδιο νόμου ότι δε μπορούν οι άνθρωποι που φοιτούν, που εκπαιδεύονται, να υπηρετούν σε Αστυνομικά Τμήματα. Για να ξεκαθαρίσουμε και την προπαγανδιστική πολιτική της κυβέρνησης. 

Αναφερόμενος και προς την Π.Ο.ΑΣ.Υ και προς την Π.Ο.ΑΞΙ.Α, δεν θέλετε μια διάταξη  ώστε οι φοιτητές σε αυτές τις σχολές να έχουν το δικαίωμα για πρακτική άσκηση;

 

Δύο διαφορετικές πολιτικές υπάρχουν στην αίθουσα. Η μία είναι της συντήρησης. Παρότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να φοράει το μανδύα του μεταρρυθμιστή, έχει την αντίληψη ότι η Ελληνική Αστυνομία – το είπε και ο κύριος Υπουργός στην τοποθέτησή του – και οι Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας είναι στο πρότυπο του Στρατού. 

Αυτό είναι μια κάθετη διαφοροποίηση μεταξύ του προοδευτικού κόσμου και του συντηρητικού κόσμου. Μεταξύ του χθες και του αύριο. Νομίζω ότι αν πρέπει κάποιος να τοποθετηθεί, επί της αρχής, σε αυτό το πράγμα τοποθετείται. 

Για την Κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει παντού πειθαρχία.. μέχρι εκεί που δεν ενοχλεί τη δημοκρατία όμως, κύριε Θεοδωρικάκο. Υπάρχει η δημοκρατία στη χώρα. Μια ουσιαστική δημοκρατία που προϋποθέτει μια δημοκρατική αστυνομία και προϋποθέτει γι’ αυτό το πράγμα και δημοκρατική παιδεία των αστυνομικών. Όχι στρατικοποίηση.

«Οι δεξιές αντιλήψεις» στην Αίθουσα το μόνο που δεν μας συμπλήρωσαν ήταν να ξανά ιδρυθεί η Χωροφυλακή, να έχουμε χωροφύλακες, δηλαδή, θα έχουμε αξιωματικούς και φαντάρους της Αστυνομίας. Αυτό είναι το σχέδιο νόμου που έρχεται σήμερα.

Μοιραστείτε το άρθρο