Χρήστος Σπίρτζης: Ο δημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο

H συνέντευξη του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Χρήστου Σπίρτζη στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Τερζή.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με ένα πρώτο σχόλιο για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…

Ο δημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση, είτε αφορά την χρησιμοποίηση των κρατικών υπηρεσιών για κάλυψη πολιτικών δογματισμών ακροδεξιών αντιλήψεων είτε αφορούν τη διαχείριση και τις μεθόδους εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων, είτε αφορούν τη βία και την καλλιέργεια φόβου στην κοινωνία, είτε την απόπειρα απόλυτου ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η αλληλουχία των γεγονότων και των αποκαλύψεων αποδεικνύει το ποιοι και γιατί προβαίνουν σε μεθόδους που θυμίζουν τις πιο μαύρες περιόδους της πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Η αποκάλυψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της παρακολούθησης του κ Ανδρουλάκη, με το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε και στον κ. Κουκάκη, αποδεικνύει ότι οι παρακολουθήσεις στις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αφορούν μεμονωμένα περιστατικά ούτε περιορίζονται στα εθνικά θέματα και την αποστολή της ΕΥΠ. Αλλωστε, από τις διαρροές στον Τύπο μάθαμε ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έγινε παραδοχή των παρακολουθήσεων που είχε αποκαλύψει η ΕφΣυν. καθώς και η παρακολούθηση του κ. Κουκάκη.

Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από τον αποκλειστικά υπεύθυνο και αρμόδιο για την ΕΥΠ, σύμφωνα με τον νόμο του επιτελικού κράτους, κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Φοβάστε κάποιον αιφνιδιασμό της τελευταίας στιγμής;

Εχουμε συνηθίσει την αναίρεση των λεγομένων του κ. Μητσοτάκη και επομένως όχι μόνο δεν θα αιφνιδιαστούμε, αλλά ζητάμε να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό, για να απαλλαχθεί η χώρα από τις πολιτικές Μητσοτάκη, που δημιούργησαν νέα αδιέξοδα στην ελληνική κοινωνία. Οι υποσχέσεις για ανάπτυξη, για πολλές και καλές θέσεις εργασίας, για την έναρξη του Ελληνικού σε μία εβδομάδα, αντικαταστάθηκαν με το βάλτωμα όλων των έργων, με τον κίνδυνο κλεισίματος πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των λογαριασμών και των αγαθών επιβίωσης.

Ο δογματισμός του μικρού κράτους απεβίωσε εκτός ΜΕΘ, χωρίς φάρμακα. Ο δογματισμός του άριστου ιδιωτικού τομέα πάγωσε στα χιόνια και τους λογαριασμούς ρεύματος της ιδιωτικής ΔΕΗ. Η διαφάνεια και η λογοδοσία αντικαταστάθηκε από απευθείας αναθέσεις και μηδενικές απαντήσεις στον δημόσιο διάλογο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η ελευθεροτυπία, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι , το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα θυσιάστηκαν στον βωμό της αλαζονείας και της δυσανεξίας του κ. Μητσοτάκη σε όποιον ασκεί κριτική και διαφωνεί με τις επιλογές του.

Το μόνο που παρέμεινε ίδιο είναι ο επαγγελματισμός της προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη και η καλλιέργεια αισθημάτων φόβου προς την κοινωνία. Να γνωρίζει ότι οι Ελληνες δεν φοβούνται ούτε τον ίδιο ούτε τους μηχανισμούς του.

Η ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας σήμερα έγινε προαπαιτούμενο για την επιβίωση του ελληνικού λαού και της χώρας.

Το κράτος και η κοινωνία δοκιμάζουν και πάλι τις αντοχές τους στις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φέτος έδωσε έγκαιρα τους αναγκαίους πόρους για την αντιπυρική προστασία και πως είναι αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η δική σας άποψη με τα έως τώρα δεδομένα ποια είναι;

Δεν εκπλήσσει κανέναν άνθρωπο στη χώρα μας η προπαγανδιστική τακτική αντιμετώπισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αρκεί μια συζήτηση με τους δημάρχους για να διαπιστώσετε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στους ΟΤΑ για όλες τις δράσεις της πολιτικής προστασίας ήταν ελάχιστα και δεν κάλυπταν τις ανάγκες. Αρκεί μια συζήτηση με τους πολίτες στις πυρόπληκτες περιοχές για να σας πουν ότι δεν ήταν καθαρισμένα οικόπεδα και δάση. Αρκεί μια επίσκεψη σε κάποιο δάσος που δεν έγινε στάχτη. Δεν ασκούμε κριτική, στο πλαίσιο μιας αντιπολιτευτικής τακτικής. Δεν ακολουθούμε τη στάση της Ν.Δ. ως αντιπολίτευσης. Μεταφέρουμε, όπως έχουμε καθήκον, τις μαρτυρίες των πληγέντων συμπολιτών μας, τις διαπιστώσεις των αυτοδιοικητικών, των πυροσβεστών, των εθελοντών.

Δυστυχώς για όλους μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε οικτρά και σε αυτόν τον τομέα. Εμεινε με τις φιέστες παρουσίασης εξοπλισμού, που δεν μπορεί να προσφέρει, και τις εξαγγελίες για επιτελικά σχέδια και ετοιμότητα, που δεν εφαρμόζονται.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα τα κατάφερνε καλύτερα στον προγραμματισμό της πυροπροστασίας και της αποτελεσματικότητας έναντι των πυρκαγιών τι απαντάτε, ειδικά από τη στιγμή που οι αντίπαλοι σας κάθε φορά επικαλούνται την τραγωδία στο Μάτι που συνέβη επί των ημερών σας;

Μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε το εύρος των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Να γυρίσουμε σελίδα ως κοινωνία σε πολλές στρεβλές καταστάσεις, όπως στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, δασικών χαρτών, επαρκών και ασφαλών οδεύσεων οικισμών και κτιρίων. Να μετακινήσουμε το κέντρο βάρους στην πρόληψη, στην επιστημονική γνώση, στους έγκαιρους καθαρισμούς οικοπέδων και δασών, στην ύπαρξη επαρκών υποδομών και δικτύων. Να δώσουμε προτεραιότητα στη στελέχωση και στον εξοπλισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. 0 κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, τυμβωρύχησαν με την τραγωδία στο Μάτι. Λίγους μήνες μετά παρακολουθήσαμε όλοι από στελέχη και υπουργούς της Ν.Δ. να περιγράφουν τη χυδαιότητα του τρόπου αντιμετώπισης μιας αντίστοιχης με το Μάτι, εθνικής τραγωδίας, στην Ηλεία. Ακόμη και τώρα, όποτε στριμώχνονται ανασύρουν τη λάσπη και την τυμβωρυχία στο Μάτι.

Οι υποσχέσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για χωροταξυχό σχέδιο σε έναν χρόνο έμειναν στον αέρα, παρά τις γκρίζες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Οι συμπολίτες μας που επλήγησαν πέρσι από την πρωτοφανή έκταση καμένης γης, δεν στηρίχθηκαν ούτε κατά το ήμισυ από την αρωγή και τις προβλέψεις στήριξης, που είχαν θεσμοθετηθεί για το Μάτι. Το χειρότερο όμως είναι η αλαζονική στάση των κυβερνητικών στελεχών, η προπαγάνδα πάνω στα αποκαΐδια και τα συγχαρητήρια του κάθε υπουργού σε πολλούς άλλους, την ώρα που δεν έχουν υπάρξει ποτέ καμένες εκτάσεις 1.500.000 στρεμμάτων στη χώρα μας. Οι χαρακτηρισμοί του ίδιου του κ. Μητσοτάκη προς την αντιπολίτευση για πυροσβέστες της ξαπλώστρας και η αλαζονική προσπάθεια να οικειοποιηθεί τη συνεισφορά των πυροσβεστών, που χτύπησε τον χειμώνα με νεοπροσλαμβανόμενους ειδικούς φρουρούς αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία και την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων.

Πάγιο αίτημα σας, όπως το διατυπώνετε συχνά, είναι να φύγει ο Μητσοτάκης και ο νεοφιλελευθερισμός . Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σταθερή διαφορά στην πρόθεση ψήφου υπέρ της κυβέρνησης. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τις δημοσκοπήσεις και πώς μπορεί να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την εις βάρος του διαφορά;

Εχουμε συνηθίσει να υπάρχει αστοχία στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσω ότι το 2019, οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ 23%. Αστόχησαν μόλις 9 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια αστοχία παρατηρήσαμε 3 φορές το 2015.

Ζητήσαμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να κατατεθούν τα πρωτογενή στοιχεία συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων και η Ν.Δ., χωρίς ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας, το απαγόρευσε. Για τις εταιρείες που λειτουργούν με επιστημονικότητα και αξιοπρέπεια στον χώρο των δημοσκοπήσεων θα πρότεινα να διορθώσουν το δείγμα τους και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, ώστε να αποδίδουν με αξιοπιστία και φερεγγυότητα την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι στο δίλημμα Αλέξης ή Μητσοτάκης , προοδευτική διακυβέρνηση ή νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, η απάντηση είναι ήδη καθαρή και θα αποδειχθεί στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

The post Ο δημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο appeared first on ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ.

Χρήστος Σπίρτζης

Ο δημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο

Μοιραστείτε το άρθρο