ΕΟΣ Αχαρνών: Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας αρχαρίων 2022-2023

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΧΑΡΝΩΝ

Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων ΕΟΣ Αχαρνών/ΕΟΟΑ 2022-2023

ΓΕΝΙΚΑ

Σκοπός της σχολής είναι οι συμμετέχοντες μετά την περάτωσή της, να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία (ξηρό και χιονισμένο βουνό) όπου χρησιμοποιούνται μόνο τεχνικές ορεινής πεζοπορίας και όχι τεχνικές αναρρίχησης ή ορειβατικού σκι. Το πρόγραμμα της σχολής είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και η σχολή παρέχει τη σχετική πιστοποίηση.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Για τη συμμετοχή στη σχολή απαιτούνται να προσκομιστούν στη δεύτερη εκδήλωση (βλέπε πρόγραμμα) τα εξής:

1. Αριθμός μέλους εγγραφής σε σωματείο της ΕΟΟΑ (η σχολή απευθύνεται μόνο σε μέλη σωματείων της ΕΟΟΑ). Η εγγραφή στον ΕΟΣ Αχαρνών μπορεί να γίνει και επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση. Το κόστος εγγραφής είναι 25 €.
2. Αίτηση/δήλωση συμμετοχής στη σχολή. Η αίτηση θα συμπληρωθεί επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση. Για την αίτηση απαιτείται καταβολή τέλους συμμετοχής στην ΕΟΟΑ ίσο με 5 €.
3. Ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο ή παθολόγο, που να έχει εκδοθεί το τελευταίο εξάμηνο από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και να αναφέρει ότι ο συμμετέχων μπορεί να ασκήσει αθλητική δραστηριότητα.
4. Φωτογραφία ταυτότητας.
5. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
6. Βεβαίωση ασφάλισης έναντι ατυχήματος. Η ασφάλιση θα πραγματοποιηθεί επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση της σχολής και έχει κόστος 26 €.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ

Κυριακή 13/11/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 14.00
Συνάντηση γνωριμίας. Συζήτηση για τους σκοπούς και στους στόχους της σχολής σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο εξοπλισμός στο βουνό.

Κυριακή 27/11/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 14.00
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής.

03-04/12/2022, ΜΑΙΝΑΛΟ (1981 m)
Τεχνικές ορεινής πεζοπορίας. Ιστορία της ορειβασίας. Ηθική στο βουνό. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στις ψηλές κορφές. Διάσχιση προς Λεβίδι.

11/12/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 14.00
Προσανατολισμός και Μετεωρολογία στο βουνό.

17-18/12/2022, ΤΑΥΓΕΤΟΣ (2404 m)
Τεχνικές πιολέ-κραμπόν. Κίνδυνοι στο βουνό από το κρύο, τη ζέστη, το υψόμετρο και τις χιονοστιβάδες. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στις ψηλές κορφές.

07-08/01/2023, ΖΗΡΕΙΑ (2374 m)
Τεχνικές παράλληλης κίνησης σχοινοσυντροφιάς. Νυχτερινή άσκηση προσανατολισμού. Διαμονή στο Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας. Ανάβαση στις ψηλές κορφές.

21-22/01/2023, ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (2455 m)
Προετοιμασία για την εξόρμηση των Βαρδουσίων. Κίνηση σε σχοινοσυντροφιές. Εκτίμηση κινδύνου χιονοστιβάδων. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στις ψηλές κορφές.

04-05/02/2022, ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ (2495 m)
Αναρρίχηση στην ψηλή κορφή από το λούκι του αετού ή του λιονταριού (55μοίρες) σε σχοινοσυντροφιές. Κατασκευή καταλύματος ανάγκης. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο.

Κυριακή 12/02/2023, ΕΟΣ Αχαρνών, 14.00
Διαδραστική διάλεξη που αφορά στις πρώτες βοήθειες στο βουνό. Γραπτό διαγώνισμα επί της διδακτέας ύλης και εκδήλωση απολογισμού.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο ΕΟΣ Αχαρνών δανείζει σε όλους τους συμμετέχοντες κράνος, ζώνη αναρρίχησης (μποντριέ), κραμπόν, πιολέ, σχοινιά, καραμπίνερ και αλουμινογωνιές. Επίσης δανείζεται το εκπαιδευτικό σύγγραμμα «Ορειβασία,Αναλυτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο», των Δ. Κάραλη και Α. Θεοδωρόπουλου, εκδόσεως ΕΟΣ Αχαρνών, όπου καλύπτει όλη τη θεωρητική ύλη της σχολής.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η σχολή στελεχώνεται από τους επίσημους Οδηγούς Βουνού της ΕΟΟΑ, Δ. Κάραλη, Κ. Τσουκλείδη, Α. Θεοδωρόπουλο και άλλους αναλόγως των αναγκών της σχολής. Στο μάθημα των πρώτων βοηθειών εισηγητής είναι ο Κ. Τζώρτζης, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών & Υπεύθυνος Σεμιναρίων CPR/AED Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και Εκπαιδευτής Emergency First Response.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Για τις μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου χρησιμοποιούνται τουριστικά λεωφορεία, με αναχώρηση από το Πεδίο του Άρεως και τον ΕΟΣ Αχαρνών πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Τα κόστη των μετακινήσεων με τα τουριστικά λεωφορεία επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες.

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Τα βουνά και οι ημερομηνίες του προγράμματος της σχολής δύναται να τροποποιηθούν αναλόγως των συνθηκών.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ

Οι απόφοιτοι της σχολής υποστηρίζονται από το τμήμα αποφοίτων του συλλόγου.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής στη σχολή είναι 400 €. Καταβάλλεται στον υπεύθυνο της σχολής προκαταβολή ίση με 160 € κατά την εγγραφή και το υπόλοιπο ποσό των 240 € εξοφλείται έως και πριν την τρίτη εκδήλωση στο ορεινό πεδίο. Εκδίδεται Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο της σχολής, Δ. Κάραλη (KaralisDimitris@TEEmail.gr).

Μοιραστείτε το άρθρο