ΙΛΕΑ: Θυμάται τα μνημεία των Αχαρνών που καταστράφηκαν από τον σεισμό

Δυτική Όχθη

ΙΛΕΑ: Θυμάται τα μνημεία των Αχαρνών που καταστράφηκαν από τον σεισμό

Η Ιστορική και Λαογραφική εταιρεία Αχαρνών θυμάται τον σεισμό του ’99 και κάνει έναν μικρό απολογισμό των καταστροφών και των ζημιών στα μνημεία της πόλης.

7 Σεπτεμβρίου του 1999, πριν 23 χρόνια…Ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το ρήγμα της Πάρνηθας, γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την Αττική. Ο απολογισμός: 155 νεκροί, περισσότεροι από 700 οι τραυματίες και 70.000 κτήρια υπέστησαν ζημιές.Ανάμεσα στα χιλιάδες κτήρια που καταστράφηκαν από το φυσικό φαινόμενο, ήταν και πολλά μνημεία της περιοχής των Αχαρνών.

Ο Άγιος Νικόλαος στο Μετόχι και ο Άγιος Δημήτριος στο Μονομάτι καταστράφηκαν ολοσχερώς. Άλλοι ναοί υπέστησαν τεράστιες ζημιές, όπως ο Προφήτης Ηλίας στο Μετόχι, ο Άγιος Γεώργιος Βουρδουμπάς (αποκατάσταση από την Νομαρχία Αττικής), ο Άγιος Πέτρος -Άσπρη εκκλησία ή Κλησαμπάρδα- (αποκατάσταση από την Νομαρχία Αττικής) , η Ευαγγελίστρια στο α΄ νεκροταφείο και οι Άγιοι Θεόδωροι (αποκατάσταση από το ΥΠΠΟΑ).

Επίσης, ο σεισμός του 1999, άφησε μεγάλο αποτύπωμα και στην ίδια την Ι.Λ.Ε.Α. αφού το κτήριο του πρώτου Δημαρχείου Αχαρνών στο οποίο στεγάζεται, υπέστη σοβαρότατες ζημιές και χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να μπορέσουν να αποκατασταθούν οι φθορές και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο να επανεκθέσει τις συλλογές του, με την αρωγή της Νομαρχίας Αττικής και του Δήμου Αχαρνών.

Η ευχή όλων μας, να μην ξαναβιώσουμε τέτοιες τραγικές στιγμές.

The post ΙΛΕΑ: Θυμάται τα μνημεία των Αχαρνών που καταστράφηκαν από τον σεισμό appeared first on ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

ΙΛΕΑ: Θυμάται τα μνημεία των Αχαρνών που καταστράφηκαν από τον σεισμό

Μοιραστείτε το άρθρο