Καινοτόμο πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνων σε 30 δήμους της Αττικής – μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αχαρνών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τίθενται για πρώτη φορά 30 δήμοι της Αττικής, με σκοπό να εκτιμηθεί λεπτομερώς ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει καθένας από αυτούς εξαιτίας μελλοντικών φυσικών καταστροφών: από σεισμό, πλημμύρες και πυρκαγιά.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας στην Αττική, καθώς δεν θα περιοριστεί στην εκτίμηση του κινδύνου ανά δήμο αλλά θα καταλήξει και στη διαμόρφωση εξειδικευμένων σχεδίων αντιμετώπισης.

Το λεπτομερές «σκανάρισμα» της Αττικής ανέλαβε το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής και το ΕΚΠΑ.

Η περιοχή δεν επελέγη τυχαία: στην υπερδομημένη Αττική κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας καταστροφικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια. Η πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 και η πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 το επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Όπως εξηγεί ο Χαράλαμπος Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Beyond, «έρευνες αυτού του τύπου, και μάλιστα σε κλίμακα οικισμού, διεξάγονται για πρώτη φορά στη χώρα μας». Ο ίδιος επισημαίνει πως η επιλογή των δήμων έγινε με βάση τον πιθανότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει καθένας εξ αυτών.

Ο Δήμος Αχαρνών εντάσσεται και στους 3 άξονες του προγράμματος εκτίμησης κινδύνων: σεισμό, πλημμύρες και πυρκαγιά (Θρακομακεδόνες)

[…]

 

διαβάστε όλη την είδηση από…
ΤΑ ΝΕΑ
«Σκανάρουν» την Αττική για νέες φυσικές καταστροφές

 

Μοιραστείτε το άρθρο