Με λαμπρότητα ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου κκ. Αθηναγόρου

Parnes News

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου κκ. Αθηναγόρου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Ιουλίου 2022 η μνήμη του Αγίου Αθηναγόρου του Αθηναίου και απολογητού στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας.

Στον πανηγυρικό εσπερινό, που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάρδιζας, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος και ο εορτάζων Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε εγκάρδια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον καθένα, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους που βρέθηκαν μαζί του στον πανυγηρικό Εσπερινό.

Ευχαρίστησε επίσης τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Κώτσηρα, τον Δήμαρχο Φυλής κ. Χρήστο Παππού, τον Δήμαρχο Αχαρνών κ. Σπυρίδωνα Βρεττό καθώς και όλους τους κληρικούς και λαϊκούς που υπεβλήθησαν στον κόπο να βρεθούν και να συμπροσευχηθούν μαζί του.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος λίγο προ της απολύσεως, αναφέρθηκε στο πρόσωπο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αγίου Αθηναγόρου και τα συνέδεσε με την προσωπικότητα του εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρου ενώ παράλληλα μετέφερε εκ μέρους όλων των Αρχιερέων τις ευχές και την αγάπη του στον Μητροπολίτη Ιλίου.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, δέχθηκε τις ευχές των παρευρισκομενών κληρικών και λαϊκών και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην αποψινή εορτή.

Στον φιλόξενο προαύλιο χώρο της μονής προσφέρθηκε κέρασμα για όλους.

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα του Αγ. Αθηναγόρου

Με κάθε επισημότητα και ξεχωριστή λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 η μνήμη του αγίου Αθηναγόρου, του απολογητού και φιλοσόφου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετρουπόλεως για να συμπροσευχηθούν και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους το «έτη πολλά». Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ενώ της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας και συλλειτουργούντες ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και Λήμνου κ. Ιερόθεος, ενώ συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν οι Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγίαννης, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας. Ο ιεροκήρυκας αναφέρθηκε στον απολογητή άγιο Αθηναγόρα, ο οποίος συνήθιζε να ονομάζει τον εαυτό του «χριστιανό φιλόσοφο» και που γεννημένος στην Αθηνά είχε σπουδάσει μέσο Πλατωνισμό και Στωϊκή φιλοσοφία. Ωμίλησε για το έργο του, στο οποίο παραπέμπει σε αρχαίους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους, όταν διαπραγματεύεται, τόσο την Ανάσταση, όσο και όταν απολογείται στους συναυτοκράτορες Μάρκο Αυρήλιο και Κόμμοδο για τις κατηγορίες ενάντια στους χριστιανούς. Στον χώρο της θεολογίας προβάλλει την ορθόδοξη τριαδολογική διδασκαλία, τη θεοπνευστία των Αγίων Γραφών και την αυστηρή ασκητική στάση στον ηθικό βίο των χριστιανών. Ανέλυσε επαρκώς τις θέσεις του αγίου σε σχέση με τη σύγχρονη πολύπλοκη εποχή μας, που μπορεί πολλά να ωφεληθεί από την θεολογία του. Τέλος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη επισημαίνοντας κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τον άγιο και του ευχήθηκε υγεία και καλλίκαρπη και μακροχρόνια ποιμαντορία.

Ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοίρασε ο ίδιος το αντίδωρο, δεχόμενος τις ευχές των πιστών.

PARNES NEWS

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου κκ. Αθηναγόρου

Μοιραστείτε το άρθρο