Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Του Γιώργου Χιώτη*

Δυτική Όχθη

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Του Γιώργου Χιώτη*

Για μια ακόμη φορά η πολύπαθη Ανατολική Αττική έπεσε θύμα συνεχόμενων εμπρηστών και κυβερνητικής ολιγωρίας.

Μπορεί να μην θρηνήσαμε θύματα, ωστόσο οι  απώλειες περιουσιών που καταγράφηκαν, δεν αφήνουν περιθώρια, για να πούμε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τη πύρινη απειλή, την ίδια ώρα που οι τραγικές μνήμες από το Μάτι ζωντάνευαν στις καρδιές και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Η τηλεοπτική κάμερα, αδιάψευστος μάρτυρας της αγωνίας των κατοίκων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δήλωναν ξεκάθαρα, ότι εάν είχαν ακούσει τις εντολές της αστυνομίας και είχαν απομακρυνθεί  από τα σπίτια τους, θα είχαν χάσει τις περιουσίες τους.

Μπροστά  σε αυτή την καταστροφή, το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ, ότι λαϊκίζει. Στην προσπάθεια της να καλύψει τις δικές της αδυναμίες επιχείρησε  να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στις πλάτες άλλων, αφού δεν κατάφερε να  ανταποκριθεί επαρκώς στην πύρινη πρόκληση. Όπως στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έτσι και σε αυτή δεν ήταν σε θέση να ελέγξει ή να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές αβλεψίες δε μειώνουν την αυτοθυσία των ανδρών και γυναικών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των εθελοντών, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην αντιμετώπιση της καταστροφής. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι και εθελοντές που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τους κατοίκους στο Μάτι, στη Βαρυμπόμπη, τις Αφίδνες, το Κρυονέρι, την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι και εθελοντές που οφείλουμε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε ξανά στις 3 Αυγούστου, ένα χρόνο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Τότε που όλοι σοκαρισμένοι βλέπαμε να αφήνει πίσω της στάχτες και αποκαϊδια πάνω στο δάσος και τους ανθρώπινους κόπους μιας ζωής.

Με αφορμή λοιπόν την 3η Αυγούστου, ήρθε η ώρα να πούμε πια «όχι άλλο Μάτι, όχι άλλη Βαρυμπόμπη, όχι άλλη Πεντέλη». Εδώ και τώρα, να δοθούν πόροι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση. Εδώ και τώρα, να ληφθούν ουσιαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες αντιπυρικής προστασίας, από την πολιτεία.

*Ο Γιώργος Χιώτης είναι πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της Τ.Ο. Αχαρνών

The post Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Του Γιώργου Χιώτη* appeared first on ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Του Γιώργου Χιώτη*

Μοιραστείτε το άρθρο