Οι μισοί Έλληνες έχουν αγοράσει 3-4 smartphones την τελευταία πενταετία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναξιοποίητα αφήνουν τα παλιά, αλλά λειτουργικά, smartphones τους οι Έλληνες χρήστες. Αν και αλλάζουν κινητό κάθε 1,5 χρόνο – για την ακρίβεια μία συσκευή ανά 1,6 έτη – τα παλιά smartphones δεν αξιοποιούνται, αλλά καταλήγουν ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι.

Περίπου οι μισοί Έλληνες (το 45%) έχουν αγοράσει μεταξύ 3 και 4 smartphones την τελευταία πενταετία, ενώ 1 στους 3 έχει αγοράσει πάνω από 4 κινητά τηλέφωναΣήμερα, 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν περισσότερα smartphones από τα μέλη που αποτελούνται. Επίσης, 7 στα 10 νοικοκυριά, που αποτελούνται από 1 έως 2 άτομα, έχουν 3 ή περισσότερα λειτουργικά smartphones στην κατοχή τους.

Ωστόσο, οι Έλληνες καταναλωτές διστάζουν να “αποχωριστούν” smartphones, που δεν χρησιμοποιούν πια: το 83% δηλώνει πως όταν δεν χρησιμοποιεί πλέον ένα smartphone, το αφήνει ξεχασμένο στο σπίτι. Ως αποτέλεσμα, τα παλιά, αλλά λειτουργικά κινητά τηλεφώνα μένουν αναξιοποίητα, με τη μη ανακύκλωση τους να κοστίζει τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα “Κυκλική Οικονομία και Χρήση Smartphones”, που παρουσιάστηκε χθες, οι καταναλωτές κρατούν το παλιό τους smartphone ως backup, που ενδεχομένως θα αξιοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον από τους ίδιους (28%) ή από συγγενικά/φιλικά πρόσωπα (32%).

Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 25% ανέφερε και το συναισθηματικό δέσιμο ως βασικό λόγο για να κρατήσει την παλιά του συσκευή. Όμως, ένα 15% απάντησε πως δε γνωρίζει καν εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης παλιών συσκευών.

Αγορά μεταχειρισμένων

Αν και η κυκλική οικονομία δεν φαίνεται να είναι στο DNA των Ελλήνων όσον αφορά τα κινητά τους, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει πρόθυμο να κάνει στο μέλλον αγορά μεταχειρισμένων smartphones.

Μάλιστα, το 15% Ελλήνων απαντά πως έχει ήδη αγοράσει ένα μεταχειρισμένο smartphone. Ταυτόχρονα, το διπλάσιο ποσοστό – 30% των καταναλωτών – δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει στο μέλλον μεταχειρισμένη συσκευή.

Η έρευνα που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της startup εταιρείας Pandas, δείχνει ακόμη ότι οι Έλληνες θεωρούν σημαντικά τα κίνητρα προκειμένου να ανακυκλώσουν μια παλιά συσκευή smartphone.

Ανακύκλωση έναντι αμοιβής

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 88% θα αντάλλαζε το παλιό του smartphone για εκπτωτικό voucher, μέσω του οποίου θα μπορούσε να αγοράσει το καινούριο σε καλύτερη τιμή. Επίσης, ένα 75% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να λάβει το μέγιστο χρηματικό αντίτιμο.

Παράλληλα, φαίνεται πως η εκπαίδευση των καταναλωτών και η διευκόλυνση της διαδικασίας που αφορά στην πώληση μεταχειρισμένων smartphones είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς 7 στους 10 αναφέρουν πως μια απλή, γρήγορη, και ασφαλής διαδικασία είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στην πώληση ενός smartphone.

Εξίσου σημαντική με την παροχή κινήτρων είναι και η εκπαίδευση των καταναλωτών στην έννοια και την αξία της κυκλικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 39% δηλώνει πως δεν είναι εξοικειωμένο με το συγκεκριμένο όρο.

Γιατί αγοράζουν νέο smartphone

Ως προς την κύρια αφορμή που οδηγεί τους καταναλωτές στην αγορά ενός νέου smartphone, 8 στους 10 (83%) δήλωσαν ότι το κάνουν όταν υπάρχει σημαντική βλάβη ή φθορά στη συσκευή τους, που απαιτεί υψηλό κόστος επισκευής.

Παράλληλα, 6 στους 10 (60%) δήλωσαν ότι προχωρούν σε αγορά νέου smartphone, όταν τα χαρακτηριστικά της υπάρχουσας συσκευής δεν καλύπτουν πλέον τις καθημερινές τους ανάγκες.

Μοιραστείτε το άρθρο