Όλα τριγύρω αλλάζουνε, η «ατομική ευθύνη» ίδια μένει!

ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νοεμ. 2021 Αρ. Πρωτ. 40Για τα “νέα” μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας. Όλα τριγύρω αλλάζουνε, η «ατομική ευθύνη» ίδια μένει! Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,Τα “νέα” μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αφού κοντεύοντας σχεδόν 2 χρόνια από την έναρξή της, μικροί επαγγελματίες, καταστηματάρχες όπως και όλος ο λαός δεν μπορούμε να νοιώθουμε ασφαλείς ούτε για την υγεία μας, ούτε για το εισόδημά μας. Ενώ για μια πολλοστή φορά βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης, η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αντί να μας στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματός μας, ρίχνει την ευθύνη της διασποράς στα λαϊκά στρώματα και στους επαγγελματίες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, την φοροληστεία και τις αβάσταχτες εισφορές που παρέμειναν αμείωτα όλο το προηγούμενο διάστημα.Με πρόστιμα και τρομοκρατία δεν νικιέται η πανδημία.

Η κυβέρνηση επιδεικτικά αυξάνει τα πρόστιμα προς τους μικρούς εμπόρους και τους επαγγελματίες στην εστίαση και με το πιστόλι στον κρόταφο(γιατί με αυτό ισοδυναμεί το πρόστιμο των 5.000€) μας ωθεί να γίνουμε χωροφύλακες στο ίδιο μας το μαγαζί, για να καλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες. Την ίδια στιγμή αφήνει χωρίς περιορισμούς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. supermarket) για να μην θίξει στο ελάχιστο την κερδοφορία τους.

Ενώ στους μικρούς επαγγελματίες θέτει νέους περιορισμούς που συρρικνώνουν το εισόδημά μας και δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εξασφαλίζει ζεστό χρήμα με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Επιτέλους να σταματήσουν να μας αγνοούν και να ακούσουν τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις μας που με δεκάδες κινητοποιήσεις τους έχουμε γνωστοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα εκεί που έχει ευθύνη, όπως το πρόβλημα του συνωστισμούσε ΜΜΜ και σχολεία, να εντείνει τους ελέγχους για τήρηση μέτρων ασφαλείας στους μεγάλους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας. Να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να εντείνει την επιστημονική πληροφόρηση στον λαό και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή ολοκλήρωση της αναγκαίας διαδικασίας των εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμένων. Εκείνη καθυστέρησε να οργανώσει την διαδικασία, να εξασφαλίσει την δυνατότητα του εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό. Εκείνη δεν παρείχε στον κόσμο την αναλυτική ενημέρωση, τον προληπτικό έλεγχο, και την ιατρική παρακολούθηση που απαιτούνται πριν και μετά τον εμβολιασμό. Η αξιοποίηση του ανορθολογισμού ορισμένων ομάδων, βολεύει μόνο την κυβέρνηση ώστε να κρύβεται από τις ευθύνες της για όλα όσα δεν έχει κάνει.

Αποτελεί θράσος η δήλωση που συνόδευε τα μέτρα για δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, όταν: Τα νοσοκομεία σε όλη την χώρα έχουν φτάσει για μια ακόμα φορά στο κόκκινο και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει ιδιωτικές δομές ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες και έκτακτες ανάγκες. Την ώρα που υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό, δημιουργούνται δυσαναπλήρωτα κενά αφού οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Εξαναγκάζει τον πληθυσμό στην αγορά διαγνωστικών τεστ με τσουχτερό αντίτιμο, κάνοντας την διαδικασία οικονομικά αφόρητη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η κατεύθυνση για το «νέο ΕΣΥ», με την επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα και τον «εξορθολογισμό» κλείνει νοσοκομεία και προβλέπει την λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τα νέα(;;;) μέτρα της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν ένα μόνο πράγμα:

Τα σπασμένα σε κάθε κρίση, θα τα πληρώνουμε οι μικροί επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, όσο δεν αποφασίζουμε να μπούμε στην δράση.Καλούμε τους συναδέλφους πιο δυναμικά, πιο μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε μέτρα που θα καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες για υγεία και αξιοπρεπές εισόδημα.

Διεκδικούμε: Άμεσα μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη…
Πηγή:
ΣΕΒΑ
Όλα τριγύρω αλλάζουνε, η «ατομική ευθύνη» ίδια μένει!

Μοιραστείτε το άρθρο