Μορφούλα Ντώνα στο GWomen: «Ξέρω και καταλαβαίνω ό,τι συμβαίνει στις αθλήτριές μου, γιατί τα έχω περάσει κι εγώ”
Μπαίνοντας στο R.G. Academy, την ακαδημία ρυθμικής γυμναστικής της πρωταθλήτριας Μορφούλας Ντώνα στις Αχαρνές, καταλαβαίνει κανείς αμέσως πως πρόκειται για ένα γυμναστήριο υψηλών προδιαγραφών: στο πρώτο δάπεδο προπονούνται οι μεγαλύτερες αθλήτριες, υπό την επίβλεψη της Ντώνα.
Ανάμεσά τους είναι και η Εβίτα Γιαννοπούλου και η Παναγιώτα Λύτρα, ίσως οι καλύτερες αθλήτριες της ρυθμικής αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Στο δεύτερο δάπεδο, τα μικρότερα παιδιά κάνουν τη δική τους προπόνηση ακολουθώντας τις οδηγίες της προπονήτριάς τους, η οποία κρατάει στην αγκαλιά την κόρη της, ένα κοριτσάκι μικρότερο από δύο χρονών. Και την ίδια τη Ντώνα περιτριγυρίζει ο δικός της γιος, ο Απόλλωνας, που θα κλείσει τα δύο τον Αύγουστο. «Δεν γίνεται αλλιώς», μας λέει. Ο Απόλλωνας έχει κάνει ήδη πάνω από 10 ταξίδια στο εξωτερικό, ακολουθώντας τη μητέρα του σε διεθνείς διοργανώσεις.
Η Μορφούλα Ντώνα εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπου κατέλαβε την 7η θέση. Είναι προς το παρόν η μόνη Ελληνίδα που έχει καταφέρει τέτοια διάκριση στο ατομικό της ρυθμικής. Η ακαδημία που έχει χτίσει ήταν το όνειρό της από τότε που αποσύρθηκε από τον πρωταθλητισμό το 2007.
Πλέον εκτός από την ακαδημία ασχολείται και με την εθνική ομάδα ως ομοσπονδιακή προπονήτρια, ενώ είχε κερδίσει και το Dancing with the Stars το 2015.
Αυτή τη στιγμή η ακαδημία φιλοξενεί και τρεις αθλήτριες από την Ουκρανία. «Συμπλήρωσα τα στοιχεία μου σε μία πλατφόρμα που έλεγε ότι υπάρχουν αθλητές τους οποίους μπορείτε να φιλοξενήσετε. Με βρήκαν από εκεί και επικοινώνησαν μαζί μου και με μεγάλη χαρά τους προσφέρω το χρόνο και το χώρο για να μπορούν να προπονηθούν, να κάνουν αυτό που αγαπάνε, να ξεφύγει το μυαλό τους από την κατάσταση εκεί», μας λέει η Ντώνα.
Πώς διαχειρίζεστε την επιτυχία όταν έρχεται σε τόσο μικρή ηλικία;
«Όντως είναι κάτι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι η οικογένεια είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει έναν αθλητή ισορροπημένο. Λόγω της πειθαρχίας γενικότερα στον αθλητισμό, είναι δύσκολο να ξεφύγεις από το πρόγραμμα, οπότε και αυτό σε κρατάει μέσα στα όρια και στην ισορροπία που χρειάζεσαι σε εκείνη τη φάση».
Πώς ήταν η επόμενη μέρα μετά τον πρωταθλητισμό;
«Ήταν πολύ δύσκολη. Ήταν κενή. Ενώ νομίζεις ότι έχεις να κάνεις τόσα πολλά πράγματα τα οποία δεν προλάβαινες να κάνεις ενώ ήσουν μέσα στο άθλημα, τελικά νιώθεις ένα τεράστιο κενό, επειδή τελικά δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Αυτό νομίζω είναι το πιο δύσκολο κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούν και οι γονείς αλλά και ο ίδιος ο αθλητής. Στο δικό μας άθλημα το τέλος του πρωταθλητισμού συμπίπτει και με την ενηλικίωση, οπότε το να βρεις καινούργια ενδιαφέρονται που θα σε απασχολήσουν όπως σε απασχολούσε η ρυθμική είναι το κλειδί για να συνεχίσεις τη ζωή σου».
…
Ολόκληρη η συνέντευξη της Μορφούλας Ντώνα στο Gazzetta.gr