Στην 3η θέση με τα φθηνότερα ενοίκια ο Δήμος Αχαρνών μαζί με Σπάτα και Ελευσίνα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκρηκτικές είναι οι αυξήσεις στο κόστος στέγασης, με τα ενοίκια να έχουν φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα και τις οικογένειες να καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά που για λίγα μόλις τετραγωνικά.

Για τις μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια μίλησε το πρωί της Πέμπτης (14/7) στο ΜEGA ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής, Λευτέρης Ποταμιανός.

«Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα ειδικά για τους φοιτητές και τους γονείς τους, αυτόν τον καιρό που παραδοσιακά κάθε χρόνο αγωνιούν εάν θα βρουν σπίτια, ωστόσο, δεν είναι μόνο φοιτητικό είναι γενικότερο, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, επειδή είναι η περίοδος αυτή. Το σπίτι που είναι το σύνηθες που ψάχνουν οι φοιτητές, είναι από 30 έως 60 τ.μ. Αυτό το ψάχνουν όσο πιο κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα κυμαίνονται από 8 έως 10 ευρώ το τ.μ. Μιλάμε για σπίτια που μπορείς να διαβιώσεις», ανέφερε αρχικά.

Ενοίκιο στου Ζωγράφου: Η αύξηση σε σπίτι 50 τ.μ

«Ένα σπίτι στου Ζωγράφου που ήταν 50 τ.μ, το 2018 το έβρισκες στα 350 ευρώ, τώρα βρίσκεται στα 450-500 ευρώ. Είναι αρκετά μεγάλη η αύξηση εάν αναλογιστεί κανείς και το ενεργειακό κομμάτι, οι λογαριασμοί και το κόστος ανεβαίνει. Εμείς προτείνουμε να πηγαίνουν οι φοιτητές σε έναν όμορο δήμο ή να συγκατοικούν 2 με 3 άτομα, ήταν ένα μοντέλο που λειτουργούσε παλιά. Τα μεγαλύτερα σπίτια σε αναλογία με τα πιο μικρά είναι πιο φθηνά», συμπλήρωσε.

Οι περιοχές με τις μικρότερες αυξήσεις
«Οι περιοχές που έχουν αύξηση είναι κυρίως το κέντρο και τα νότια προάστια, όχι τόσο τα βόρεια. Τα σπίτια που διατίθενται είναι λιγότερα και επομένως η ζήτηση με την προσφορά δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Στα νότια προάστια ξεφεύγουν πολύ οι τιμές, και το μέσο πορτοφόλι δεν μπορεί να τις αντέξει. Μπορεί ένα σπίτι 70 τ.μ να αξίζει ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Στο κέντρο δεν ισχύει αυτό, εξαρτάται σε ποια περιοχή βρισκόμαστε», κατέληξε ο κ. Ποταμιανός.

Την ίδια εικόνα αποτύπωνε και έρευνα του Pricefox στις αρχές Ιουλίου. Όπως προέκυψε από την ανάλυση, στην Αττική η μέση τιμή για ενοικίαση διαμερισμάτων κυμαίνεται στα 9,3 ευρώ/τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μέση τιμή είναι 8,1 ευρώ/τ.μ.

Στην επαρχία ακριβότερες τιμές ενοικίων παρατηρούνται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο με 8 ευρώ/τ.μ. Με αρκετή διαφορά χαμηλότερα οι τιμές στην υπόλοιπη Κρήτη κινούνται στα 6,7 ευρώ/τ.μ. στα Χανιά, 6,6 ευρώ/τ.μ. στο Λασίθι και 6,2 ευρώ/τ.μ. στο Ρέθυμνο. Στον Βόλο η μέση τιμή ενοικίασης διαμερισμάτων είναι στα 7,7 ευρώ/τ.μ. και στη Λάρισα στα 7,1 ευρώ/τ.μ., περίπου 1 ευρώ/τ.μ. φθηνότερα σε σχέση με την Θεσσαλονίκη. Στην Πάτρα οι ενοικιαστές πληρώνουν κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ/τ.μ.

Οι ακριβότερες και φθηνότερες περιοχές στην Αττική
Στην Αττική τα νοικοκυριά θα πληρώσουν για ενοικίαση διαμερίσματος κατά μέσο όρο από 3,8 ευρώ/τ.μ. στην οικονομική περιοχή του Ασπρόπυργου, ενώ η μέση τιμή φτάνει τα 18,5 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο στη Βουλιαγμένη.

Παραδοσιακά ακριβή η περιοχή του Κολωνακίου στην ενοικίαση διαμερισμάτων με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 16 ευρώ/τ.μ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ψυχικό όπου για να γίνεις κάτοικος θα πρέπει να πληρώσεις 14,9 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος. Την πρώτη πεντάδα κλείνουν Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο με μέση τιμή ενοικίασης 12,2 ευρώ/τ.μ. και 11,5 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οικονομικότερη περιοχή όπως προαναφέρθηκε είναι ο Ασπρόπυργος, ακολουθούν τα Άνω Λιόσια με 5,9 ευρώ/τ.μ. ενώ λίγο πιο πάνω από 6 ευρώ/τ.μ. κινούνται τα ενοίκια σε Σπάτα, Ελευσίνα και Αχαρνές.

Πηγή: iEidiseis.gr
Αυξήσεις «φωτιά» στα ενοίκια: 1.000 ευρώ για σπίτι 70 τ.μ στα νότια προάστια – iEidiseis.gr

Μοιραστείτε το άρθρο