Συγκρατημένη η αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στον Δήμο Αχαρνών. Τα στοιχεία σε περιοχές της Αττικής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι δείκτες… κοκκίνιζαν. Ο αλγόριθμος έδειξε το lockdown. Η ημερήσια ανάλυση των ενεργών κρουσμάτων, σε πολλές περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, φαίνεται πως καθιστούσε μονόδρομο το απαγορευτικό τύπου Μαρτίου στο Λεκανοπέδιο.

Η Αττική, σύμφωνα με τους δείκτες των ενεργών κρουσμάτων που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι των συσκέψεων, «κόχλαζε», η Θεσσαλονίκη, παρά τα πρόσκαιρα ενθαρρυντικά σημάδια, ακολουθεί και αυτή τον… δρόμο της πρωτεύουσας. Στο Ρέθυμνο η COVID-19 φτιάχνει… μαντινάδες, ενώ στην Πάτρα κάνει το καρναβάλι…

Τα 4.797 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα στις 26 Ιανουαρίου, την 1η Φεβρουαρίου έφθασαν τα 6.678 και εκτινάχθηκαν στα 9.023 στις 9 Φεβρουαρίου, με πάνω από τα μισά να είναι στην Αττική. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει κάποια από τα αριθμητικά δεδομένα που εξέτασε η επιτροπή, αναδεικνύοντας τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιφερειακές ενότητες και δήμους της Αττικής.

Αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν τον βασικό δείκτη της εισήγησης και της απόφασης, καθώς έδειχνε τη ραγδαία αύξηση της διασποράς του ιού, η οποία συμπαρασύρει νοσηλείες και διασωληνώσεις ασθενών σε ένα σύστημα Υγείας που στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής κλίνες και ΜΕΘ έχουν… καταληφθεί σε ποσοστό 70%.

«Πάρτι» ιού στην Αττική
Σε 9 ημέρες, από την 1η έως την 9η Φεβρουαρίου, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής από 3.197 εκτοξεύτηκαν στα 4.928, προκαλώντας την απόφαση για ημι-LOCKDOWN. Ο κεντρικός τομέας της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων κατείχε τη «μερίδα του λέοντος», καθώς από τα 677 ενεργά κρούσματα, έφθασε τα 1.054. Οι Δήμοι Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που ανήκουν και αυτοί στον κεντρικό τομέα παρουσίαζαν μικρές αλλά ελεγχόμενες προς το παρόν αυξητικές τάσεις.

Συνολικά ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου είχε 920 ενεργά κρούσματα και 1.468 εννέα μέρες μετά. Ο Δυτικός Τομέας, το ίδιο χρονικό διάστημα, από 468 έφθασε τα 774, ο Νότιος Τομέας από 348 πήγε στα 592, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από 165 ανέβηκε στα 230, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών από 496 κατέληξε στα 743, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής από 392 έπιασε τα 503 ενεργά κρούσματα και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά από 408 εκτοξεύτηκε στα 618 στις 9 Φεβρουαρίου.

Καλλιθέα, Πειραιάς, Περιστέρι…
Οι κατά τόπους δείκτες ανέδειξαν κρίσιμες και κόκκινες περιοχές και δήμους της Αττικής. Ένας από αυτούς είναι η Καλλιθέα στον Νότιο Τομέα, η οποία από 73 κρούσματα σε εννέα μέρες εκτινάχθηκε στα 224. Στον ίδιο τομέα η Γλυφάδα από 68 πήγε στα 81, ο Αγιος Δημήτριος από 47 στα 67, η Ν. Σμύρνη από 42 στα 62, ενώ Αλιμος, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Μοσχάτο-Ταύρος, Π. Φάληρο είχαν συγκρατημένα ανοδικά δεδομένα.

Το Περιστέρι στον Δυτικό Τομέα «πέταξε» από τα 122 στα 215 κρούσματα, το Ιλιον «συννέφιασε» από τα 75 στα 143 ενεργά κρούσματα, το Αιγάλεω από τα 55 στα 105, η Πετρούπολη από 67 στα 98, το Χαϊδάρι από τα 30 στα 72, ενώ οι Άγιοι Ανάργυροι είχαν καθοδική πορεία και μικρή αύξηση η Αγία Βαρβάρα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και σε δήμους που πρόσφατα βρίσκονταν σε καθεστώς απαγορευτικού, παρατηρήθηκαν μικρές αυξήσεις όπως στα Μέγαρα, από 40 στα 66 ενεργά κρούσματα, στη Φυλή, από 39 στα 71, ενώ Ασπρόπυργος και Μάνδρα είχαν ενθαρρυντική καθοδική πορεία.

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών στο Μαρούσι έγινε του «Καλατράβα», καθώς από τα 104 ενεργά κρούσματα ανέβηκε στα 134. Το Χαλάνδρι από 84 πήγε στα 104, η Ν. Ιωνία από 68 στα 105, η Αγία Παρασκευή από 35 στα 76, ενώ Βριλήσσια, Ηράκλειο, Κηφισιά, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Παπάγου-Χολαργός, Πεντέλη, Φιλοθέη-Ψυχικό είχαν σταθερή και καθοδική τάση.

Στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής ο Δήμος Αχαρνών, που βρισκόταν σε απαγορευτικό, από τα 157 ενεργά κρούσματα αυξήθηκε στα 174, ενώ οι υπόλοιποι 8 δήμοι της συγκεκριμένης περιφέρειας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού, είχαν σταθερά επιδημιολογικά στοιχεία ή μικρές αυξήσεις.

[…]


διαβάστε όλη την είδηση από…
eleftherostypos.gr
Αποκλειστικό: Τα στοιχεία και οι περιοχές της Αττικής που οδήγησαν στο lockdown [γράφημα]

 

Μοιραστείτε το άρθρο